понеділок, 6 квітня 2020 р.


 школа самовиховання: спокуси та помилки людини



Той, хто правильно вказує на мої помилки, - мій учитель; той, хто правильно відзначає мої вірні вчинки, - мій друг; той, хто мені лестить, - мій ворог.
Сюнь-цзи
Важливо не те, ким тебе вважають, а хто ти насправді.
Публій Сір
Традиційно старший підлітковий вік вважають віком самовизначення особистості. Самовизначення нерозривно пов'язане з розумінням себе, своїх можливостей і прагнень.

Як правильно оцінити себе?
1. Судіть про себе у справах.
2. Порівнюйте себе з тими, хто краще вас.
3. Той, хто вас критикує - ваш друг.
- Критикує один - задумайтеся.
- Критикують два - проаналізуйте свою поведінку.
- Критикують три - переробляйте себе.
4. Строго ставитеся до себе і м'яко - до інших.


 Скоро ви закінчите 9 класів і вам доведеться вибирати свій подальший шлях: десятий клас,  училище, коледж, технікум. Хтось зробить цей вибір усвідомлено і самостійно. А хтось поки і сам не знає, чого він хоче. Дев'ятикласники знають багато формул, теорем, правил, законів, можуть вирішувати складні завдання і давати оцінку літературним персонажам, але далеко не кожен може відповісти на прості запитання: хто я? який я? яким я хочу бути? що думають про мене інші? Сьогодні ми будемо вчитися відповідати на ці питання.

II. Інтерактивна бесіда по темі «Навіщо потрібна самооцінка?»

Великий німецький поет І.В. Гете стверджував: «Розумна людина не той, хто багато знає, а хто знає самого себе». Чи можете ви вважати себе розумними людьми? 
Що можна дізнатися про себе?

Свої фізичні можливості, стан здоров'я.
Свої таланти, здібності (розумові, творчі).
Свій характер, темперамент, волю.
Свої смаки, звички.
Свої сильні і слабкі сторони.
 Навіщо взагалі потрібна правильна самооцінка?

Дізнатися покликання, вибрати професію.
Уникнути помилок і розчарувань.
Правильно поводитися з оточуючими.
 не братися за нездійсненні справи.
Правильно визначити мету в житті.
 Дійсно, людина, яка об'єктивно оцінює свої здібності і можливості, зможе безпомилково вибрати своє покликання, визначити мету в житті. Такій людині легше уникнути краху життєвих планів, розчарувань, помилок. І якщо виникнуть неприємності, він буде шукати причину не в інших, а в собі.



самооцінка:
Завищена: зарозумілість, самовпевненість, нахабство, запальність.
Зниження: пасивність, образливість, сугестивність, боягузтво.
Об'єктивна: врівноваженість, впевненість в собі, скромність, почуття власної гідності.
. Що можна порадити людині із завищеною самооцінкою? (Бути більш самокритичним, навчитися бачити свої слабкості, не вважати себе вище інших і т. П.)
Що можна порадити людині із заниженою самооцінкою? (Зайнятися спортом, перемогти свою боягузтво, навчитися говорити «ні» і т. П.)
Що можна порадити людині з об'єктивної самооцінкою? (Не втрачати впевненості в собі, продовжувати працювати над своїми недоліками, які не хвалитися своїми достоїнствами і т. П.)



. Багато хто не може визначити свої цілі, принципи, ідеали. Мені здається, вони просто погано уявляють собі, що це таке. Давайте розберемося з цими поняттями. Життєві цілі - що це таке? (Це мрія. Те, до чого людина прагне.)
Навіщо потрібно ставити перед собою цілі? (Щоб до чогось прагнути, щоб був сенс життя.)
Скільки цілей може бути у людини?
Які ж бувають мети в житті? (Можуть бути короткострокові, довгострокові цілі.) :

Багатство, слава, влада.
Стати майстром своєї справи, щоб усі тебе поважали.
Бути просто хорошою людиною, любити людей.
Створити хорошу сім'ю, побудувати будинок, посадити дерево, виростити дітей.
Жити для себе: вчитися, розвиватися, подорожувати.
Принести користь людям, жити для людей.
Знайти свою любов.
Жити для задоволення, насолоди.
Здійснити наукове відкриття, знайти ліки від невиліковної хвороби.
Жити для Бога. Чи не грішити, боротися зі своїми пристрастями.
Вчені говорять, що життєва мета дає людині сили, він починає щось робити для досягнення цієї мети, і в кінці кінців його мрії збуваються. Але життєві цілі бувають різні. Одні дають сили на все життя, а інші тільки на короткий період.
Кажуть, що досягти мети зовсім не важко: треба просто кожен день робити до цієї мети хоча б один крок. Інакше ця мета так і залишиться мрією.
принципи
 Але навіть найкрасивіша мета може бути людиною відкинута, якщо потрібно поступатися принципами. Життєві принципи - це переконання, погляд на речі, життєві правила. Які бувають принципи? Перш за все, це 10 християнських заповідей.
Є люди, які керуються іншими принципами, наприклад: «Людина людині - вовк» (закон джунглів), «Не вір, не бійся, не проси» (тюремний закон), «Бери від життя все!», «Після нас - хоч потоп ! »і т. п
Навіщо потрібні принципи? Чи може людина змінювати свої принципи протягом життя? Чи бувають люди без принципів?
В історії багато прикладів, коли за принципи люди свідомо йшли на смерть, якщо ціною життя була зрада - віри. Батьківщини або друзів, адже змінити своїм принципам - означало втратити себе як людини, втратити повагу до себе.
ідеали
Ідеал - досконале втілення чогось, що становить вищу мету діяльності, прагнень.  Уявіть собі, що потрібно вибудувати їх у порядку убування. Які якості ви б поставили на перше місце?
Ідеал чоловіка: привабливість, вірність, мужність, мастеровітості, делікатність, розуміння.
Ідеал жінки: чарівність, вірність, жіночність, хазяйновитість, поступливість, розуміння.
Ідеал громадянина: колективізм, патріотизм, національна честь і гідність, совість, мужність, відповідальність.
Ідеал працівника: професійна компетентність, висока працездатність, організованість і діловитість, ділове співробітництво і самодисципліна, вимогливість до себе та інших, культура праці і ощадливість, потреба до самоосвіти, самовдосконалення.



Як відомо, всі люди унікальні, але усвідомити цю унікальність багато хто не може або не хочуть. А для цього потрібно всього лише пізнати себе, дати собі об'єктивну оцінку. Виявляється, це зовсім непросто. І навіть скласти об'єктивну характеристику в кінці 9 класу вдається небагатьом. Процес пізнання себе у кожного свій, індивідуальний, неповторний. Він буде тривати все життя. З пізнання себе починається і пізнання інших людей, і пізнання світу, і пізнання сенсу життя.












Немає коментарів:

Дописати коментар